Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Η Δίαιτα της NASA

Spread the love

Ανά διαστήματα βλέπουμε διαφημίσεις στο internet για νέες υποσχόμενες δίαιτες. Πριν μερικά χρόνια έγινε φαινόμενο η Δίαιτα της NASA ή όπως είναι λιγότερο γνωστή,  Δίαιτα της Κοπεγχάγης. Η Δίαιτα της NASA, όπως είναι πιο γνωστή, είναι μια χημική δίαιτα η οποία υπόσχεται την απώλεια μέχρι και 10 κιλών σε 13 ημέρες. Αναζητώντας πληροφορίες για τη συγκεκριμένη δίαιτα προέκυψαν δύο λόγοι που αναπτύχθηκε η συγκεκριμένη Δίαιτα της NASA. Ο πρώτος λόγος είναι ότι αναπτύχθηκε από τους Διαιτολόγους και τους Επιστήμονες Τροφίμων της NASA περίπου το 1960, με σκοπό τη μείωση των αερίων που παράγονται στο στομάχι των αστροναυτών. Η ανάγκη αυτή προέκυψε καθώς η περίσσεια αερίου στο διάστημα μπορεί να διαταράξει την ευαίσθητη ισορροπία της ατμόσφαιρας μέσα σε έναν διαστημικό σταθμό. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δημιουργήθηκε από την ίδια επιστημονική ομάδα, με σκοπό οι αστροναύτες να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες τους διαστήματος (Fragou, S., 2019 & L, H., 2020).

Φυσικά δεν υπάρχει καμία επιστημονική πηγή που να επιβεβαιώνει ότι όντως οι λόγοι ήταν αυτόι και μάλιστα ότι δημιουργήθηκε από τους επιστήμονες της NASA, γεγονός που συμβαδίζει και με άλλες Δίαιτες express που μπορεί να έχουν κάποιο παρόμοιο όνομα, με σκοπό να μας τραβάει την προσοχή. Επισημαίνεται ότι για έναν απλό άνθρωπο είναι δύσκολο να ακολουθηθεί η Δίαιτα της NASA, ωστόσο δίνονται όλες οι κατάλληλες συμβουλές για να γίνει «σωστά» και να μην κινδυνέψει ο διαιτώμενος.

Τι είναι η Δίαιτα της NASA;

Η Δίαιτα της NASA επιτρέπει στον διαιτώμενο να καταναλώνει 500 με 700 θερμίδες την ημέρα, τη στιγμή που ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται περίπου 2000 (οι γυναίκες) με 2500 (οι άνδρες) θερμίδες την ημέρα, απλά για να συντηρείται, για να μπορεί δηλαδή να είναι λειτουργικός μέσα στην ημέρα. Μιλάμε λοιπόν για μία υποθερμιδική δίαιτα και ακριβώς για αυτόν τον λόγο συστήνεται να ακολουθηθεί για 13 ημέρες μόνο. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι πρέπει ο διαιτώμενος να παρακολουθείται από γιατρό κατά τη διάρκεια της δίαιτας και ότι μπορεί να προκληθούν πολλά προβλήματα υγείας, για αυτό είναι καλό να μην υπερβούν τις 13 ημέρες και επίσης είναι πιθανό μετά το πέρας των 13 ημερών, που οδιαιτώμενος θα έχει σταματήσει τη δίαιτα αυτή και θα ξεκινήσει πάλι να τρέφεται κανονικά, να πάρει όλα τα κιλά ξανά και ίσως και περισσότερα (L, H., 2020). Φυσικά πολλά blogs και group, κυρίως στο Facebook, την προτείνουν για μεγαλύτερο διάστημα και δίνουν και συμβουλές, ώστε να υπάρξει όσο μεγαλύτερη απώλεια βάρους γίνεται.Οπότε καλό είναι να έχουμε τις σωστές πληροφορίες απο τα κατάλληλα άτομα (επαγγελματίες του χώρου) πρωτού ακολουθήσουμε τέτοια πλάνα δίαιτας.

Δίαιτα της NASA

Τι περιλαμβάνει στο πρόγραμμα της η Δίαιτα της NASA;

Στο μενού περιλαμβάνονται τα εξής:

ΜέραΠρωινόΜεσημεριανόΒραδινό
1Καφές1 βραστό αυγό, 200g βραστό σπανάκι, 1 τομάτα100g μοσχάρι, μαρούλι
2ΚαφέςΓιαούρτι 0%, 150g ζαμπόν100g μοσχάρι, μαρούλι, 1 φρούτο
3Καφές, 1 φέτα ψωμί2 αυγά, 1 φέτα ζαμπόν, σπανάκι, τομάταΒρασμένο σέλινο, 1 τομάτα, 1 φρούτο
4Καφές, 1 φέτα ψωμίΓιαούρτι 0%, 200ml χυμός πορτοκαλιού1 αυγό, 1 καρότο, 100g τυρί cottage
5Καφές, 1 φέτα ψωμί150g σολομός100g μοσχάρι, μαρούλι
6Καφές, 1 φέτα ψωμί1 αυγό, 1 καρότο150g στήθος κοτόπουλο, μαρούλι
7ΚαφέςΜόνο νερό!200g κοτολέτες αρνιού, 1 μήλο
8Καφές2 αυγά, 1 τομάτα, 200g σπανάκι200g μοσχάρι, μαρούλι
9ΚαφέςΓιαούρτι 0%, 1 φέτα ζαμπόν200g μοσχάρι, μαρούλι
10Καφές, 1 φέτα ψωμί2 αυγά, 1 φέτα ζαμπόν, μαρούλιΒρασμένο σέλινο, 1 τομάτα, 1 φρούτο
11Καφές, 1 φέτα ψωμίΓιαούρτι 0%, 200ml χυμός πορτοκαλιού1 αυγό, 1 καρότο,200g τυρί cottage
121 καρότο200g σολομός με 1 κ.σ. βούτυρο200g μοσχάρι, μαρούλι
13Καφές, 1 φέτα ψωμί2 αυγά, 1 καρότο250g στήθος κοτόπουλο, μαρούλι

Όπως συμπεραίνουμε από το παραπάνω μενού, η Δίαιτα της NASA είναι μία πολύ αυστηρή και περιοριστική δίαιτα. Επισημαίνεται ότι ο διαιτώμενος πρέπει να πίνει καθημερινά τουλάχιστον 2L νερό την ημέρα, ώστε να μην αφυδατωθεί και να βοηθήσει τον μεταβολισμό του και επίσης δεν πρέπει να καταναλώσει τίποτα άλλο από αυτά που περιλαμβάνονται στο μενού, ούτε να πιει κάτι άλλο. Απαγορεύονται μέχρι και οι τσίχλες, ενώ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθόλου λάδι, μαργαρίνη ή βούτυρο για μαγείρεμα. Επίσης, απαγορεύεται η πρόσληψη ζάχαρης και κάθε μορφής γλυκό (L, H., 2020).

Σε περίπτωση που το άτομο παραβεί αυτόν τον κανόνα θα πρέπει να διακόψει κατευθείαν τη δίαιτα και να μην την επαναλάβει για τους επόμενους 6 μήνες. Σε περίτπωση που το άτομο συνεχίσει και δε σταματήσει την προσπάθεια, τότε δε θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα που υπόσχεται η Δίαιτα της NASA. Από την ημέρα 14 και μετά, θα μπορεί ο διαιτώμενος να τρέφεται κανονικά, αλλά καλό θα ήταν, σύμφωνα με τον συγγραφέα, να ακολουθήσει μία ισορροπημένη δίαιτα με μικρές ποσότητες ζάχαρης και λίπους, αλλά σε αντίθεση, μεγάλες μερίδες πρωτεΐνης, βιταμινών και ιχνοστοιχείων (L, H., 2020).

Τι τύπου δίαιτα είναι η Δίαιτα της NASA;

Αν προσέξουμε το μενού που μας δίνει η συγκεκριμένη δίαιτα, θα παρατηρήσουμε ότι περιλαμβάνει κυρίως πρωτεΐνη (μοσχάρι, κοτόπουλο, αυγό, κλπ), ελάχιστη ποσότητα υδατανθράκων (ψωμί, φρούτα, κλπ) και λαχανικών. Για αυτό το λόγο την κατατάσουμε στην κατηγορία της χημικής δίαιτας ή αλλιώς πρωτεΐνική (Williams, M. S., & Turos, E., 2021). Τι γίνεται όμως στον οργανισμό μας όταν ακολουθούμε μία πρωτεϊνική δίαιτα; Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δούμε ότι θα υπάρξει απώλεια βάρους. Βέβαια, όπως προειδοποιεί ο συγγραφέας της Δίαιτας της NASA, αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ένα παρωδικό αποτέλεσμα, καθώς ο διαιτώμενος μετά το πέρας των 13ων ημερών, θα ξεκινήσει να τρέφεται όπως τρεφόταν και πριν. Το αποτέλεσμα θα είναι να πάρει πίσω όλα τα κιλά που είχε χάσει και ίσως και κάποια παραπάνω.

Η Δίαιτα της NASA

Ποια είναι τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της Δίαιτας της NASA;

Ας δούμε όμως και μακροπρόθεσμα τι θέματα μπορεί να προκύψουν στον οργανισμό μας. Η ποσότητα υδατανθράκων μπορεί να μειωθεί κάτω από 50g την ημέρα, τη στιγμή που ένας μέσος άνθρωπος μπορεί να χρειάζεται καθημερινά πάνω από 250g. Αυτό θα δημιουργήσει ένα «σοκ» στον οργανισμό μας και θα αρχίσει να χρησιμοποιεί σαν καύσιμο το λίπος, αντί για γλυκόζη, που χρησιμοποιούσε μέχρι στιγμής. Από το λίπος θα παραχθούν κετόνες και το σώμα θα εισέλθει σε φάση κέτωσης και θα ξεκινήσει η λεγόμενη «γρίπη» των κετογονικών δίαιτων.Τα συμπτώματα της «γρίπης» θα περιλαμβάνουν (Batch, J. T., et al., 2020):

  • Κόπωση
  • Ζαλάδα
  • Μυϊκό πόνο
  • Πονοκέφαλο
  • Αδυναμία και ευερεθιστότητα
  • Δυσκοιλιότητα
  • Ναυτία
  • Εμετό

Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται εν μέρει στην αφυδάτωση και στις ανισορροπίες των ηλεκτρολυτών που συμβαίνουν, καθώς το σώμα μας σιγά σιγά προσαρμόζεται στην κέτωση. Επίσης, άλλο ένα θέμα που μπορεί να προκύψει είναι οι πέτρες στα νεφρά. Οι τροφές οι οποίες προτείνονται στη Δίαιτα της NASA και είναι ζωικής προέλευσης μπορούν να κάνουν το αίμα και τα ούρα πιο όξινα, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση ασβεστίου στα ούρα. Έτσι μπορεί να προκληθούν πέτρες στα νεφρά. Αυτή η όξινη κατάσταση μπορεί επίσης να επιδεινώσει την εξέλιξη της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας (Batch, J. T., et al., 2020).

Ακόμα ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι ο περιορισμός των φυτικών ινών, οι οποίες περιέχονται σε αμυλούχα τρόφιμα. Εφόσον το άτομο μειώνει αισθητά τους υδατάνθρακες, μπορεί να προκληθούν θέματα δυσκοιλιότητας. Συνεχίζοντας, δε γίνεται να μην αναφερθούμε στις πιθανές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών. Εφόσον η Δίαιτα της NASA αποκλείει πολλές ομάδες τροφίμων, πολλά θρεπτικά συστατικά δεν περιλαμβάνονται στην καθημερινότητά μας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια (Batch, J. T., et al., 2020).

Τελειώνοντας, ακόμα ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι που πρέπει να αναφερθεί, είναι οι υπογλυκαιμίες που μπορεί να προκληθούν. Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, δηλαδή η υπογλυκαιμία, αναφέρεται σε μία κατάσταση κατά την οποία το σάκχαρο πέφτει κάτω από 70 mg/dl. Τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας περιλαμβάνουν ζάλη, κόπωση, πείνα και δυσκολία συγκέντρωσης. Οι υδατάνθρακες είναι υπεύθυνοι για το σάκχαρο του αίματος και όταν το σάκχαρο στο αίμα μας είναι χαμηλό, δίνεται εντολή στο σώμα μας να απελευθερώσει γλυκόζη για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά. Ωστόσο, σε καταστάσεις, όπως η Δίαιτα της NASA, που οι υδατάνθρακες λείπουν από τη διατροφή μας, οι αποθήκες γλυκόζης είναι χαμηλές. Έτσι, μπορεί προκληθεί υπογλυκαιμία (Batch, J. T., et al., 2020).

Για αυτό και δίαιτες, όπως η δίαιτα η Δίαιτα της Nasa, συστήνεται να ακολουθούνται για περιορισμένο χρονικό διάστημα (13 μόνο μέρες στη προκειμένη περίπτωση), για ειδικούς σκοπούς και ιδανικά με την επίβλεψη κάποιου επαγγελματία.

Είναι καλό να ακολουθήσουμε τη Δίαιτα της NASA;

Πόσες φορές μπορεί να είχαμε ευχηθεί να δούλευαν αυτές οι δίαιτες, να χάναμε χωρίς κόπο το περιττό βάρος και μάλιστα αυτά τα κιλά να μην επέστρεφαν. Δυστυχώς όμως η συγκεκριμένη δίαιτα είναι όπως όλες οι άλλες που υπόσχονται τέτοια αποτελέσματα: επικίνδυνη. Όπως αναλύθηκε παραπάνω, το ρίσκο είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπει κάποιος στη διαδικασία να ακολουθήσει τη συγκεκριμένη δίαιτα, χωρίς επίβλεψη και για μεγάλα χρονικά διαστήματα, προσπαθώντας να χάσει το βάρος που ονειρεύεται.

Συμπερασματικά

Μπορεί να υπάρξει απώλεια βάρος ακολουθώντας τη Δίαιτα της NASA. Ωστόσο, είναι μια υπερβολικά στερητική δίαιτα η οποία μπορεί να επιφέρει πολλά θέματα υγείας και οι πιθανότητες ο διαιτώμενος να ξαναπάρει το βάρος είναι πολύ μεγάλες. Όπως έχει αναλυθεί και σε προηγούμενες δίαιτες, ο σωστός τρόπος για να αδυνατίσει κάποιος είναι ακολουθώντας μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση μέτριας έντασης (150’ την εβδομάδα) (Colton R. R. & Melissa R. H., 2022). Με αυτόν τον τρόπο ο διαιτώμενος δε θα στερηθεί καμία ομάδα τροφίμων, δε θα κινδυνέψει η υγεία του και η απώλεια των κιλών έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι μόνιμη.

Καμία δίαιτα και κανένα πλάνο διατροφής που προορίζεται για όλους δεν μπορεί να είναι φτιαγμένο και για εμάς. Η εξατομίκευση είναι πολύ σημαντική και η μόνη καταρτισμένη ομάδα που μπορεί να μας την προσφέρει είναι μια επιστημονική ομάδα που περιλαμβάνει Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο και όποιον άλλο επιστήμονα υγείας χρειαζόμαστε.

Νάσια Σταράμου

-Κλινική Διαιτολόγος MSc

Βιβλιογραφία

Προτεινόμενα Άρθρα

detox

Δίαιτα αποτοξίνωσης: Να την ακολουθήσω τελικά;

Είμαι σίγουρη ότι η φράση «δίαιτα αποτοξίνωσης» υπάρχει στις πρόσφατες αναζητήσεις εκατοντάδων ανθρώπων στο διαδίκτυο, και μάλιστα έχουν γίνει μετά από γιορτές ...

Express Diet

Δίαιτες Express: μύθος ή αλήθεια;

Η ανάγκη των τελευταίων ετών για γρήγορη και εύκολη απώλεια σωματικού βάρους έχει οδηγήσει ένα ποσοστό του πληθυσμού να αναζητεί εύκολες λύσεις. Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, η μόδα, η άγνοια και η τεράστια παραπληροφόρηση του διαδικτύου ...

Keto Diet

Keto Δίαιτα: Οι δύο όψεις του νομίσματος

Η Keto δίαιτα είναι ένα από τα πλέον διαδεδομένα μοντέλα διατροφής στον κόσμο. Είτε πρόκειται για απώλεια βάρους, είτε για τη βελτίωση της υγείας, είτε ακόμα και για ...