Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Δίαιτα 2 κιλά την εβδομάδα

Spread the love

“Θα με κάνει να χάσω κάποια δίαιτα 2 κιλά την εβδομάδα; Και αν ναι, ποια;”

Και ποιος δεν έχει βρεθεί να αναρωτιέται; Όλοι μας σε κάποιο στάδιο της ζωής μας έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με τα παραπανίσια κιλά, έναν εχθρό πολλές φορές δύσκολο και επίμονο. Ποια διατροφή να ακολουθήσω, ποιες τροφές να αποφεύγω, τι με παχαίνει και τέλος πάντων, χάνω με κάποια δίαιτα 2 κιλά την εβδομάδα τελικά; Στην επιστήμη της διατροφής δεν υπάρχουν μυστικά και μαγικά φίλτρα, οι απαντήσεις είναι λίγο πολύ γνωστές και έχει έρθει η στιγμή να τις συζητήσουμε!

Δίαιτα 2 κιλά την εβδομάδα

Θερμίδες, η ρίζα του προβλήματος ή το κλειδί της επιτυχίας;

Δεν μπορούμε να μιλάμε για δίαιτα 2 κιλά την εβδομάδα, αν πρώτα δεν μιλήσουμε για τις θερμίδες. Όλα ξεκινούν από αυτές, δηλαδή από την ενέργεια. Την ενέργεια πρέπει να την βλέπουμε από δύο οπτικές γωνίες: ως τις θερμίδες που παίρνουμε από την διατροφή μας και ως τις θερμίδες που “καίμε” εμείς οι ίδιοι με διάφορους τρόπους. Συνήθως τις πρώτες τις παίρνουμε με κακό μάτι και τις κατηγορούμε για το παραπάνω βάρος, ενώ τις δεύτερες τείνουμε να τις θεωρούμε πανάκεια σε ό,τι αφορά στην απώλεια κιλών. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν καλές και κακές θερμίδες, αλλά ας δούμε ξεχωριστά τις δύο κατηγορίες:

  • Η ενέργεια της διατροφής, οι θερμίδες που παίρνω.

Όλα μα όλα τα τρόφιμα που καταναλώνουμε περικλείουν ενέργεια με τη μορφή των θερμίδων, που πάνω στις συσκευασίες και τις διατροφικές ετικέτες αναγράφονται ως “kcal”. Κάθε φορά που τρώμε, παίρνουμε τις θερμίδες αυτές, αλλά παρά τα όσα πιστεύουμε, αυτές δεν μετατρέπονται απευθείας σε λίπος, ούτε αποθηκεύονται υποχρεωτικά πάνω στο σώμα μας, θα εξηγήσουμε την πορεία τους στη συνέχεια.

Ναι, αλλά μας δίνουν όλα τα τρόφιμα τις ίδιες θερμίδες; Φυσικά και όχι, ανάλογα με τα θρεπτικά συστατικά τους οι τροφές δίνουν διαφορετικές θερμίδες, αφού κάθε γραμμάρια λίπους δίνει 9 και κάθε γραμμάριο πρωτεΐνης ή υδατάνθρακα δίνει μόλις 4. Τα συστατικά αυτά, ωστόσο, που λέγονται “θρεπτικά”, δεν προσφέρουν μόνο ενέργεια, αλλά ενισχύουν τον οργανισμό με πολλούς τρόπους, κάτι που είναι σημαντικό να θυμόμαστε.

Ναι, αλλά τι γίνεται με τις αρνητικές θερμίδες; Δεν υπάρχουν αρνητικές θερμίδες, θετικές θετικότατες είναι όλες. Αυτό, πρακτικά σημαίνει πως δεν υπάρχουν τροφές που καίνε ενέργεια, οι τροφές μόνο προσφέρουν. Με απλά λόγια, ό,τι τρώμε μας δίνει θερμίδες.

Άρα, ό,τι τρώω παχαίνει, αφού έχουν όλα τα τρόφιμα θερμίδες; Όχι, κανένα τρόφιμο δεν παχαίνει και κανένα δεν αδυνατίζει, όλα είναι θέμα ισορροπίας. Εξάλλου, οι τροφές δεν είναι μόνο θερμίδες, είναι και πλήθος θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα στο σώμα μας ώστε να λειτουργεί σωστά και να παραμένει υγιές.

  • Οι καύσεις που κάνω, οι θερμίδες που αποβάλλω

Άντε και τις πήρα τις θερμίδες από τη διατροφή, τι τις κάνω; Όπως είπαμε και παραπάνω, το ότι προσλαμβάνουμε ενέργεια δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι την αποθηκεύουμε με τη μορφή λίπους απευθείας. Σίγουρα την χρησιμοποιούμε κάπου και άρα τελικά μπορούμε να υπολογίσουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε μέσα στην ημέρα. Θερμίδες, λοιπόν, καίμε με τρεις βασικούς τρόπους:

Αρχικά, καταναλώνουμε ενέργεια μέσω του Βασικού Μεταβολικού Ρυθμού. Τι είναι αυτό; Είναι οι θερμίδες που απαιτούνται από τον οργανισμό μας στη διάρκεια μίας ημέρας ώστε να επιτελέσει φυσιολογικό όλες του τις λειτουργίες και να παραμείνει ενεργός και υγιής. Κάθε χτύπος της καρδιάς, κάθε ανάσα, κάθε σκέψη είναι μια λειτουργία που απαιτεί κάποιο ποσό ενέργειας για να πραγματοποιηθεί. Αυτός είναι, άλλωστε, ο κύριος τρόπος που καίμε θερμίδες, και αλλάζει ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το ύψος και το βάρος.

Ναι αλλά αν δεν πηγαίνω γυμναστήριο, δεν κάνω καύσεις. Να κάτι ακόμα που δεν είναι αλήθεια! Καύσεις δεν κάνουμε μόνο όταν κάνουμε οργανωμένη άσκηση, όπως είναι η συστηματική επίσκεψη στο γυμναστήριο ή ενασχόληση με κάποιο άθλημα. Ενεργητικές καύσεις, όπως λέγονται (σε αντίθεση με τον Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό όπου οι καύσεις γίνονται κυρίως ακούσια), μπορούμε να κάνουμε και με πιο ελεύθερες μορφές σωματικής δραστηριότητας, όπως είναι η απασχόληση με τις δουλειές του σπιτιού και του κήπου, μια βόλτα με διάρκεια, ή ένα φιλικό παιχνίδι μπάσκετ ή βόλεϊ με την οικογένεια και τους φίλους μας.

Και ο τρίτος τρόπος; Ο τρίτος τρόπος να κάψουμε θερμίδες λοιπόν είναι…να φάμε! Κάθε φορά που τρώμε, μία ποσότητα της ενέργειας καίγεται ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες της πάψης και του μεταβολισμού της τροφής. Άρα αν, ας πούμε, φάμε ένα σνακ με 100 θερμίδες θα χρησιμοποιήσουμε κατά προσέγγιση 10-20 θερμίδες από αυτές για να το μεταβολίσουμε.

Πιάτο για δίαιτα 2 κιλά την εβδομάδα

Δίαιτα...με απλά μαθηματικά

Υπάρχει λοιπόν τρόπος να πετύχουμε με δίαιτα 2 κιλά την εβδομάδα απώλεια; Μα θα φτάσουμε και εκεί! Αρχικά, πώς χάνουμε κιλά με τη δίαιτα; Πολύ απλά τα πράγματα, αρκεί οι ενέργεια που παίρνουμε από τη διατροφή να είναι λιγότερη από τις ενεργειακές μας ανάγκες. Ας πούμε για παράδειγμα ότι μια γυναίκα 35 ετών με ύψος 1,60 μέτρα και βάρος 80 κιλά θέλει να αδυνατίσει. Ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός της ανέρχεται στις 1550 θερμίδες ημερησίως1. Ας υποθέσουμε τώρα ότι καίει και 350 θερμίδες για τις καθημερινές της δραστηριότητες και άλλες 100 για τις διαδικασίες της πέψης. Οι συνολικές ενεργειακές της ανάγκες λοιπόν σε μια ημέρα είναι 1550+350+100=2000 θερμίδες.

Τρώγοντας λιγότερες από 2000 θερμίδες την ημέρα, το σώμα της θα αναγκαστεί να κινητοποιήσει τις αποθήκες λίπους του ώστε να χρησιμοποιήσει την ενέργειά τους για να καλύψει το έλλειμα. Ακριβώς εδώ λοιπόν είναι το μυστικό της επιτυχίας για μια δίαιτα 2 κιλά την εβδομάδα!

Πόσες θερμίδες λιγότερες να τρώω; Πώς πετυχαίνω με δίαιατα 2 κιλά την εβδομάδα κάτω;

Είτε τρώω 100 θερμίδες λιγότερες, είτε 200 είτε 500 θα χάσω βάρος. Αυτό που αλλάζει είναι ο ρυθμός απώλειας. Όσο λιγότερες θερμίδες τρώμε, δηλαδή όσο μεγαλύτερο είναι το έλλειμα που δημιουργείται, τόσο περισσότερο λίπος αναγκάζεται να κάψει το σώμα μας και άρα τόσο πιο γρήγορα αδυνατίζουμε.

Τρώγοντας περίπου 500 θερμίδες λιγότερες την ημέρα καίμε γύρω στο μισό κιλό την εβδομάδα, ομοίως τρώγοντας περίπου 1000 θερμίδες λιγότερες την ημέρα καίμε περίπου ένα κιλό την εβδομάδα. Χάνω άρα με δίαιτα 2 κιλά την εβδομάδα αν τρώω 2000 θερμίδες λιγότερες; Όχι είναι η αλήθεια. Δυστυχώς η σχέση δεν είναι γραμμική, αλλά πέρα από αυτό, αν προχωρήσουμε με το προηγούμενο παράδειγμα, αυτό θα σήμαινε πως η εν λόγω γυναίκα δεν τρώει καθόλου μέσα στην ημέρα! Σαφώς κάτι τέτοιο δεν είναι βιώσιμο όπως δεν είναι και υγιές, δεν χρειάζεται να μένουμε τελείως νηστικοί για να χάσουμε τα παραπανίσια κιλά!

Αντί να εστιάσουμε στο έλλειμα, όταν θέλουμε να πετύχουμε γρήγορη και μεγάλη απώλεια, εστιάζουμε στην πρόσληψη, στην παροχή δηλαδή της ελάχιστης δυνατής ενέργειας ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην υγεία του ατόμου για όσο διαρκεί αυτή η δίαιτα. Συνήθως δίαιτα 2 κιλά την εβδομάδα επιτυγχάνεται με το να καταναλώνουμε τρόφιμα που μας προσφέρουν 600-800 θερμίδες την ημέρα. Αυτό, πέρα από το καθαρά μαθηματικό κομμάτι που εξηγήσαμε πριν, προκαλεί ένα επιπλέον στρες στον οργανισμό, το οποίο στρες αυξάνει και τις καύσεις και τελικά καταλήγει η δίαιτα 2 κιλά την εβδομάδα απώλεια.

Η Συμβουλή της ειδικού

Aναζητάς και εσύ γλυκό μετά το γεύμα η κάποιο σνάκ μεταξύ γευμάτων;

Υπάρχει, κι όμως, φυσικός τρόπος να περιορίσεις αυτές τις ατασθαλίες.

1 κάψουλα Glucose Formula της Natural Vitamins πρίν ή κατά τη δάρκεια των γευμάτων θα  αποτρέψει τη καμπύλη γλυκόζης σου από απότομες αυξομειώσεις και θα κρατήσει τις λιγούρες μακριά!

Bonus Tip : Προσπάθησε να καταναλώνεις και φυτικές ίνες πριν τα γέυματα σου για να νιώθεις το στομάχι πιο γεμάτο και να μειώνεις έτσι τις μερίδες σου.

Από ποια τρόφιμα θα κόψω τις θερμίδες;

Κάνοντας μια γρήγορη αναζήτηση στο ίντερνετ, θα πέσουμε πάνω σε αρκετές προτάσεις και μοντέλα για δίαιτα 2 κιλά την εβδομάδα κάτω. Χωρίς να εστιάσουμε σε κάθε ένα από αυτά, καλό είναι να τονίσουμε πως περιορίζουν πολύ την πρόσληψη τροφής και είναι πιθανό ακολουθώντας τα να ρίξουμε την ποιότητα της διατροφής, να μειώσουμε την πρόσληψη βιταμινών, ιχνοστοιχείων, μετάλλων και φυτικών ινών και τελικά να δημιουργήσουμε έξτρα προβλήματα στον οργανισμό μας. Αντί αυτού, μπορούμε να εντοπίσουμε τα πυκνά θερμιδικά τρόφιμα που ήδη καταναλώνουμε και να τα αποκλείσουμε.

Είτε κόψω 500 θερμίδες από φρούτα είτε από σοκολάτες, η απώλεια θα είναι περίπου η ίδια, αλλά στην πρώτη περίπτωση πέφτει η ποιότητα της διατροφής μου και το επίπεδο της υγείας μου και στη δεύτερη συμβαίνει το αντίθετο. Επίσης, αν θέλουμε να κάνουμε εικόνα τι σημαίνει 500 θερμίδες σε κάθε ένα από αυτά, τότε μιλάμε για 5-7 φρούτα ή μία πλάκα σοκολάτας, εντυπωσιακό δεν είναι; Επομένως, ίσως είναι πιο αποτελεσματικό να δούμε στη διατροφή μας ποια είναι τα πιο πλούσια σε ενέργεια τρόφιμα που συνηθίζουμε να τρώμε και να ξεκινήσουμε από εκεί να κόβουμε, ακόμα καλύτερα με την καθοδήγηση κάποιου διαιτολόγου.

Λίγοι γνωρίζουν ότι ...

Το χρώμιο, που το συναντάμε φυσικά στο Glucose Formula της Natural Vitamins, πέρα από την επίδραση που έχει στην όρεξη, έχει φανεί ότι μπορεί να προστατεύσει και από το οξειδωτικό στρες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Εδώ θα βρείς τις σχετικές έρευνες.

Και τι λένε οι μελέτες για τη δίαιτα 2 κιλά την εβδομάδα;

Η επιστημονική κοινότητα έχει μελετήσει αρκετά την δίαιτα 2 κιλά την εβδομάδα, ακριβώς επειδή είναι ένας πολύ γρήγορος ρυθμός απώλειας βάρους που προκαλεί και δημιουργεί προβληματισμό σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της.

Αρχικά, μία μελέτη του 2017 έδειξε πως ενώ και η αργή και η γρήγορη δίαιτα, για την απώλεια της ίδιας ποσότητας βάρους, ήταν επιτυχείς, η πρώτη πετύχαινε μεγαλύτερη μείωση της περιμέτρου μέσης και γλουτών, καθώς και της ποσότητας και του ποσοστού λίπους, ενώ η δεύτερη μείωσε περισσότερο το σωματικό νερό και την άλιπη μάζα σώματος2.

Ένα χρόνο μετά, μία άλλη ομάδα ερευνητών έδειξε πως μια γρήγορη δίαιτα επιδρά διαφορετικά στους άνδρες και τις γυναίκες, τονίζοντας πως στις τελευταίες προκαλεί μεγαλύτερη μείωση στην άλιπη μάζα σώματος και την περίμετρο γλουτών και καταλήγοντας πως καλό είναι να υπάρχει διαφοροποίηση στη διαιτητική προσέγγιση ανάλογα με το φύλο3.

Τα αποτελέσματα αυτά ήρθε να επιβεβαιώσει μία μελέτη του 2021 η οποία έδειξε πως η αργή απώλεια βάρους σε σχέση με την γρήγορη σε υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες προστατεύει την άλιπη μάζα τους4.

Τέλος, μία πρόσφατη μετα-ανάλυση, μία μελέτη δηλαδή που συγκεντρώνει στοιχεία από πλήθος προηγούμενων, κατέληξε ότι η αργή απώλεια βάρους σε σχέση με την γρήγορη έχει πιο ωφέλιμη επίδραση στα κιλά λίπους στο σώμα, αλλά και στο ποσοστό συνολικού σωματικού λίπους5.

Συμπερασματικά, λοιπόν, η επιστήμη λέει πως ενώ και η αργή και η γρήγορη δίαιτα, όπως η δίαιτα 2 κιλά την εβδομάδα, πετυχαίνουν όντως τη μείωση των κιλών, τα ποιοτικά αποτελέσματά τους διαφοροποιούνται, αφού η πρώτη τελικά και όχι η δεύτερη προστατεύει τη σύσταση του σώματος και άρα την καλή υγεία.

Η επιστημονική άποψη

Είναι λογικό κάποιες φορές να αναζητούμε όχι απαραίτητα τον καλύτερο και ασφαλέστερο, αλλά τον πιο γρήγορο τρόπο για να χάσουμε κιλά. Αναζητούμε τη δίαιτα που θα μας κάνει να χάσουμε 2 κιλά την εβδομάδα και πιθανώς δεν αναλογιζόμαστε κατά πόσο αυτό είναι ασφαλές, εφικτό και πραγματοποιήσιμο. Η επιστημονική βιβλιογραφία μας λέει πως όντως δουλεύει, αλλά τελικά το γρήγορο αποτέλεσμα δεν είναι πιο επιτυχημένο από το αργό. Μπορεί, λοιπόν, να είναι προτιμότερο αντί να μειώσουμε πάρα πολύ τις θερμίδες που τρώμε, να μειώσουμε λίγο τις θερμίδες που τρώμε, να αυξήσουμε λίγο τις θερμίδες που καίμε με τη σωματική δραστηριότητα, και με υπομονή και θετική διάθεση να φτάσουμε στον τελικό μας στόχο, όχι βιαστικά, αλλά με σταθερό ρυθμό.

Ματίνα Κόκκου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
– Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην αθλητική διατροφή.
– Έχει ασχοληθεί με την παιδική διατροφή, στα πλαίσια των μεταπτυχιακών σπουδών της.

Βιβλιογραφία

Προτεινόμενα Άρθρα

Η καλύτερη Δίαιτα για πολλά κιλά

Ποιά είναι η καλύτερη δίαιτα για πολλά κιλά;

Μία ερώτηση που όλους μας έχει βασανίσει κάποια στιγμή στη ζωή μας. Και αν όχι εμάς τους ίδιους, σίγουρα έχουμε ανθρώπους ...

Δίαιτες Express

Δίαιτες Express: μύθος ή αλήθεια;

Η ανάγκη των τελευταίων ετών για γρήγορη και εύκολη απώλεια σωματικού βάρους έχει οδηγήσει ένα ποσοστό του πληθυσμού να αναζητεί εύκολες λύσεις ...

Χάπια Αδυνατίσματος

Χάπια Αδυνατίσματος : Όλη η αλήθεια πίσω από τα «μαγικά φίλτρα»

Έχεις παραπανίσια κιλά και έχεις δοκιμάσει τα πάντα για να τα ξεφορτωθείς, αλλά ό,τι κι αν κάνεις πέφτει στο κενό.