Η διαλειμματική δίαιτα, ή αλλιώς διαλειμματική νηστεία, εμφανίστηκε πριν από περίπου 100 χρόνια. Ξεκίνησε να εφαρμόζεται σε μελέτες με πειραματόζωα, έχοντας κάποια ευεργετικά αποτελέσματα στην αύξηση του μέσου όρου ζωής τους. Τα τελευταία 40-50 χρόνια χρησιμοποιείται και στους ανθρώπους, τόσο για να εξακριβωθεί η προσφορά μακροζωίας και σε αυτούς, όσο και λόγω της αποτελεσματικότητας που φαίνεται να έχει στην απώλεια των περιττών κιλών. (1)
Αν ανήκεις στους ανθρώπους που θέλουν να αποβάλουν το περιττό βάρος, αλλά δεν ξέρουν αν η διαλειμματική δίαιτα (που τόσο πολύ έχει διαδωθεί και εκθειαστεί) είναι η κατάλληλη για αυτούς, τότε διαβάζεις το κατάλληλο άρθρο!
Αν, επίσης, θέλεις να δεις τι καλό μπορείς να αποκομίσεις από αυτή τη δίαιτα, συνέχισε να διαβάζεις!
Στο τέλος, θα είσαι πανέτοιμος/η να αποφασίσεις αν θα ξεκινήσεις τη δίαιτα, γνωρίζοντας τα πάντα για την αποτελεσματικότητά της σχετικά με το στόχο σου, καθώς και τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει.
Τι είναι η διαλειμματική δίαιτα;
Πρόκειται για ένα μοτίβο διατροφής, κατά το οποίο εναλάσσονται οι περίοδοι κατανάλωσης φαγητού με τις περιόδους αφαγίας σε συγκεκριμένα «χρονικά σχήματα». Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Σημαίνει ότι κάποιες ώρες της ημέρας είμαστε ελεύθεροι να φάμε χωρίς περιορισμό και τις υπόλοιπες ώρες απαγορεύεται η κατανάλωση οποιουδήποτε τροφίμου ή επιτρέπεται η κατανάλωση πολύ μικρής ποσότητας φαγητού.
Ποιοι τύποι διαλειμματικής δίαιτας υπάρχουν;
Τα «χρονικά σχήματα», στα οποία αναφέρθηκα προηγουμένως ποικίλουν, αφήνοντας τον υποστηρικτή της διαλειμματικής δίαιτας κάποιες ώρες, ή ακόμη και μία μέρα ολόκληρη νηστικό. Τα είδη που χρησιμοποιούνται συχνότερα είναι: (2)(3)
- Δίαιτα 16:8. Σε αυτή τη δίαιτα θα πρέπει να μην τρώτε τίποτα για 16 ώρες καθημερινά και να τρώτε τις υπόλοιπες 8, χωρίζοντας τα τρόφιμα που θα επιλέξετε να φάτε σε 2, 3 ή περισσότερα γεύματα.
- Δίαιτα 5:2. Μπορείτε να φάτε κανονικά 5 μέρες μέσα στην εβδομάδα και τις υπόλοιπες 2 μέρες να περιορίσετε τις ημερήσιες θερμίδες σε 500-600, τις οποίες πρέπει να καταναλώσετε σε ένα γεύμα. Οι 2 αυτές μέρες δε θα πρέπει να είναι συνεχόμενες.
- Δίαιτα “Eat Stop Eat”. Αυτός ο τύπος διαλειμματικής νηστείας περιλαμβάνει την πλήρη αποχή από το φαγητό για 24 ή 48 ώρες μέσα στην εβδομάδα. Μία ή δύο, δηλαδή, μη συνεχόμενες μέρες μέσα στην εβδομάδα εφαρμόζεται απόλυτη νηστεία, ενώ τις υπόλοιπες μέρες μπορείτε να τρώτε ελεύθερα.
- Νηστεία σε εναλλασσόμενες μέρες. Μέρα παρά μέρα θα πρέπει να νηστεύετε, λαμβάνοντας 400-600 θερμίδες ημερησίως, ενώ τις υπόλοιπες μέρες μπορείτε να τρώτε ελεύθερα.
- Η δίαιτα του πολεμιστή. Σε αυτή τη δίαιτα θα πρέπει να τρώτε μικρές ποσότητες ωμών φρούτων και λαχανικών κατά τη διάρκεια της ημέρας και ένα μεγάλο γεύμα την ώρα του δείπνου. Πρόκειται, δηλαδή για μία δίαιτα που περιλαμβάνει πολλές ώρες νηστείας και λίγες ώρες υπερφαγίας. Ένας συνήθης διαχωρισμός είναι 20:4.
- Επέλεξε τη μέρα νηστείας. Αυτή η προσέγγιση της διαλειμματικής δίαιτας είναι η πιο ελεύθερη από όλες, καθώς σε αυτήν μπορείς να επιλέξεις ποια μέρα θα νηστέψεις και πόσες ώρες, ή απλώς να παραλείψεις τυχαία κάποια γεύματα μέσα στην εβδομάδα. Αυτός ο τύπος δίαιτας προσαρμόζεται εύκολα στον τρόπο ζωής σου, αλλά μια πιο χαλαρή και όχι τόσο τυπική προσέγγιση μπορεί να μη φέρει τα αποτελέσματα που περιμένεις.

Ποιον τύπο διαλειμματικής δίαιτας να επιλέξω;
Ιδού η απορία!
Όλοι αυτοί οι τύποι δίαιτας που περιγράφηκαν έχουν σχεδιαστεί για τον ίδιο σκοπό και οδηγούν, θεωρητικά τουλάχιστον, στο ίδιο αποτέλεσμα. Για να επιλέξεις έναν από αυτούς θα πρέπει να δεις ποιος από όλους ταιριάζει καλύτερα στο πρόγραμμά σου, στον τρόπο ζωής σου και… ποιον από αυτούς θα αντέξει τελικά το στομάχι σου! (3)
Αν ξέρεις ότι δε θα αντέξεις μία ολόκληρη μέρα χωρίς να βάλεις μπουκιά στο στόμα σου, τότε η δίαιτα “Eat Stop Eat” σίγουρα ΔΕΝ είναι για σένα. Αν νιώθεις «ετοιμοπόλεμος/η» έχοντας μέτρο και πειθαρχία, ίσως η κατάλληλη δίαιτα για σένα να είναι η χρονικά περιορισμένη σίτιση, όπως η 16:8, ή η δίαιτα του πολεμιστή. Τέλος, αν θες μια δίαιτα πιο ελεύθερη, την οποία θα μπορέσεις να ταιριάξεις τέλεια πάνω στο καθημερινό σου πρόγραμμα, τότε θα επιλέξεις εσύ τη μέρα νηστείας ή τα γεύματα που θα παραλείψεις μέσα στην εβδομάδα, ακολουθώντας τον τελευταίο από τους παραπάνω τύπους.
Μπορώ να φάω ή να πιω στις περιόδους νηστείας;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται από το είδος της δίαιτας που ακολουθείς. Αν πρόκειται για έναν από τους τύπους της διαλειμματικής δίαιτας όπως η 16:8 ή η “Eat Stop Eat”, τότε δε μπορείς να φας τίποτα τις περιόδους νηστείας! Αν όμως έχεις επιλέξει την 5:2, του πολεμιστή ή των εναλλασσόμενων ημερών, τότε η αποχή από το φαγητό δεν είναι αυστηρή!
Τα τρόφιμα, βέβαια, που μπορείς να καταναλώσεις σε αυτές τις περιπτώσεις είναι περιορισμένης ποσότητας (αφού οι θερμίδες που επιτρέπονται είναι ελάχιστες στις περιόδους νηστείας) και προτείνεται γενικά να είναι υψηλής διατροφικής αξίας.
Όσο για το αν μπορείς να πιεις κάτι, ναι μην ανησυχείς! Και στις δύο περιπτώσεις νηστείας επιτρέπονται τα υγρά. Για την ακρίβεια ΠΡΕΠΕΙ να πίνεις υγρά, αρκεί να μην έχουν θερμίδες. Το νερό, το τσάι, ο καφές και οποιοδήποτε άλλο ρόφημα χωρίς ζάχαρη ή γλυκαντικά (όχι όμως αναψυκτικό!) πρέπει να καταναλώνονται σε επάρκεια, για να ενυδατώνουν τον οργανισμό και να αναπληρώνουν τους ηλεκτρολύτες. (5)
Ναι αλλά…όταν δε νηστεύω μπορώ να φάω ό,τι θέλω, σωστά;;;
Σύντομα θα σου απαντήσω ναι! Καθώς στον ορισμό της διαλειμματικής δίαιτας δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο είδος των τροφών που μπορούν να καταναλωθούν, όπως επίσης δεν υπάρχει και για την ποσότητα!
Ως διατροφολόγος, όμως, οφείλω να σου δώσω τη συμβουλή μου σε αυτό το κομμάτι! Η διαλειμματική νηστεία είναι μια δίαιτα που πρέπει να ενταχθεί στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής και ΟΧΙ να την αντικαταστήσει. Αυτό σημαίνει ότι παρ’ όλο που δεν υπάρχουν περιορισμοί στην ποσότητα και στην ποιότητα των τροφών, εσύ θα πρέπει να επιλέξεις κάτι υγιεινό και σε φυσιολογική ποσότητα να φας τις περιόδους μη νηστείας, αν θέλεις πραγματικά να πετύχεις το στόχο σου.
Η υγιεινή διατροφή, που περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων είναι ευεργετική για τη συνολική υγεία. Σύμφωνα με έρευνες, η ποιότητα των τροφίμων είναι σημαντική για τη διασφάλιση της υγείας του εντέρου, για τη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου, για τη μείωση του λίπους και για πολλούς άλλους δείκτες υγείας. (5)
Και εν τέλει, αν στο διάστημα της μη νηστείας καταναλώσεις περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεσαι συνολικά όλη τη μέρα, τότε το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθούν τα κιλά σου αντί να μειωθούν, ακόμα κι αν δε φας τίποτα τις ώρες της νηστείας. (8)
Οπότε την επόμενη φορά που θα πας να εκμεταλλευτείς την κατάσταση και να φας κάτι πολύ λιπαρό και παχυντικό πριν έρθει η ώρα της νηστείας, ξανασκέψου το!
Ποια η διαφορά της από τις υποθερμιδικές δίαιτες απώλειας βάρους;
Μία βασική διαφορά των δύο ειδών δίαιτας είναι ο τρόπος διαχωρισμού των γευμάτων. Μία υποθερμιδική δίαιτα χωρίζεται συνήθως σε 4-5 γεύματα μέσα στην ημέρα, ενώ στη διαλειμματική δίαιτα τα γεύματα είναι συνήθως 1, 2 ή 3, αφού οι ώρες νηστείας που ακολουθούν δεν αφήνουν χρονικά περιθώρια για περαιτέρω διαχωρισμό. (6)
Επιπλέον, οι υποθερμιδικές δίαιτες, όπως λέει και το όνομά τους, επιβάλουν περιορισμό ημερήσιων θερμίδων. Ενώ οι διαλειμματικές δίαιτες δεν προϋποθέτουν μείωση θερμίδων για να πετύχουν. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι υπερβάλλουσες θερμίδες που θα λάβει κάποιος μέσα σε μία μέρα, μπορούν να ισοσταθμιστούν με τις ελάχιστες ή μηδενικές θερμίδες των ημερών της νηστείας, με αποτέλεσμα στο τέλος της εβδομάδας η συνολική θερμιδική πρόσληψη να είναι και πάλι μικρότερη από την απαιτούμενη.
Ωστόσο αυτή είναι μια θεωρία αβάσιμη, καθώς δεν υπολογίζει πόσες περισσότερες θερμίδες θα πάρει κάποιος και πόσες φορές μέσα στην εβδομάδα επιτρέπεται να κάνει αυτή την υπέρβαση χωρίς να χαλάσει το τελικό αποτέλεσμα.

Τελικά έχει αποτέλεσμα στη μείωση του βάρους η διαλειμματική δίαιτα;
Με χαρά σου απαντώ, ναι! Βέβαια, αν σκεφτούμε τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνεται η απώλεια βάρους, θα καταλάβουμε ότι τελικά χάνουμε επειδή τρώμε λιγότερο. Ό,τι συμβαίνει δηλαδή και με τις συμβατικές, υποθερμιδικές δίαιτες.
Και τότε κάποιος μπορεί να σκεφτεί: “Γιατί να προτιμήσω τη διαλειμματική δίαιτα αντί για μία κλασική, συνηθισμένη δίαιτα;”
Και απαντώ!
Πολλές έρευνες έχουν βρει ότι η διαλειμματική δίαιτα είναι πιο αποτελεσματική από τις άλλες δίαιτες για τη μείωση της φλεγμονής και τη βελτίωση κάποιων καταστάσεων που σχετίζονται με τη φλεγμονή. Για παράδειγμα, βελτιώνουν καταστάσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το άσθμα, η σκλήρυνση κατά πλάκας, το εγκεφαλικό, η αντίσταση στην ινσουλίνη, τα αυξημένα τριγλυκερίδια και η χοληστερίνη, η αρτηριακή πίεση, κ.α. (4)(7)
Θα βρεις περισσότερες και πολύ ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις για τη διαλειμματική δίαιτα στη συνέχεια του άρθρου. Οπότε συνέχισε λίγο ακόμα!!!
Προκαλεί ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά η διαλειμματική δίαιτα ;
Μια δίαιτα με περιόδους νηστείας, είναι μια δίαιτα που για να είναι πλήρης σε θρεπτικά συστατικά πρέπει να σχεδιαστεί καλά από κάποιον που είναι γνώστης του αντικειμένου. Οι ελλείψεις θρεπτικών συστατικών και ηλεκτρολυτών είναι πολύ συνήθεις στα άτομα που ακολουθούν μία τέτοια διατροφή.
Ειδικά αν δε λαμβάνουν αρκετά υγρά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ή δεν τρώνε υγιεινά τρόφιμα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τις ώρες που επιτρέπεται να φάνε. (8)
Άλλα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν…
Κάποιες από τις επιπτώσεις της διαλειμματικής δίαιτας είναι: (9)
- Αύξηση της πείνας και της λιγούρας
- Πονοκέφαλος
- Στομαχικά προβλήματα
- Ευερεθιστότητα και εναλλαγή διάθεσης
- Κόπωση και χαμηλά επίπεδα ενέργειας
- Κακή αναπνοή
- Κακός ύπνος
- Αφυδάτωση
- Υποθρεψία
Να σημειωθεί, όμως, ότι τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται κυρίως τις πρώτες μέρες προσαρμογής στη δίαιτα. Αν δώσεις λίγο χρόνο στο σώμα σου να αφομοιώσει τις νέες συνήθειες διατροφής, τότε τα προβλήματα που ίσως έχεις θα είναι ελάχιστα και αμελητέα.
Η Συμβουλή της διατροφολόγου σου
Για να σε βοηθήσω λίγο με το έντονο αίσθημα της πείνας που μπορεί να έχεις στην αρχή της διαλειμματικής δίαιτας σου προτείνω να δοκιμάσεις το φυσικό σύμπλεγμα φυτικών ινών Natural Multi Fiber Complex της Natural Vitamins.
- προσφέρει κορεσμό, μειώνει την πείνα και οδηγεί σε αυτόματη μείωση της μερίδας
- ρυθμίζει τη λειτουργικότητα του εντέρου, μειώνοντας τη δυσκοιλιότητα
- περιέχει πρεβιοτικές ίνες που φροντίζουν την υγεία του εντερικού μικροβιώματος
- έχει άμεσα αποτελέσματα, που είναι εμφανή μέσα στο πρώτο 24ωρο χρήσης του
Bonus Tip : 3 κάψουλες, 2 ώρες πριν το κυρίως γέυμα σου, μαζί με ένα γεμάτο ποτήρι νερό αρκούν για να νίωσεις το στομάχι σου γεμάτο και να μείωσεις αισθητά τη μερίδα που θα φας!
Ποιες είναι οι θετικές επιδράσεις της διαλειμματικής δίαιτας στην υγεία;
Και τώρα θα αναλύσουμε τα θετικά της διαλειμματικής δίαιτας, γιατί υπάρχουν και πρέπει να τα ξέρεις! Καλή η απώλεια βάρους…αλλά πρέπει να σε ενδιαφέρει και η συνολική υγεία σου.
Σε αυτό το κομμάτι η διαλειμματική δίαιτα θα σου φανεί χρήσιμη, αφού έρευνες έχουν αποδείξει κάποιες θετικές επιδράσεις στην υγεία, που σχετίζονται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, πιο λεπτό και δυνατό σώμα και πιο κοφτερό μυαλό. (11)(12)
Οι πιο σημαντικές επιδράσεις της δίαιτας στη βελτίωση της υγείας είναι:
- Σκέψη και μνήμη. Ενισχύει τη μνήμη εργασίας σε πειραματόζωα και τη λεκτική μνήμη σε ενήλικες ανθρώπους.
- Καρδιακή υγεία. Βελτιώνει την πίεση του αίματος και τους καρδιακούς παλμούς ηρεμίας, καθώς και άλλους δείκτες που σχετίζονται με την καρδιά.
- Σωματική απόδοση. Η 16ωρη νηστεία σε νέους άνδρες προκάλεσε απώλεια λίπους και διατήρηση της μυϊκής μάζας. Επιπλέον, ποντίκια που ακολούθησαν διαλειμματική δίαιτα εναλλασσόμενων ημερών είχαν μεγαλύτερη αντοχή στο τρέξιμο.
- Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και παχυσαρκία. Μελέτες πειραματόζωων είχαν αποτέλεσμα στην πρόληψη της παχυσαρκίας και σύντομες μελέτες σε παχύσαρκους ανθρώπους έδειξαν ότι η διαλειμματική δίαιτα βοήθησε στην απώλεια βάρους.
Άτομα με ΣΔ2 μπορούν να επωφεληθούν από:
- Μείωση βάρους
- Μείωση γλυκόζης νηστείας
- Μείωση ινσουλίνης νηστείας και αντίστασης στην ινσουλίνη
- Μείωση λεπτίνης και αύξηση αδιπονεκτίνης
- Υγεία των ιστών – Μακροζωΐα. Η διαλειμματική δίαιτα μείωσε την καταστροφή των ιστών κατά τη διάρκεια χειρουργείου σε πειραματόζωα και βελτίωσε τα αποτελέσματα. Ουσιαστικά φάνηκε πως μπορεί να μειωθεί η καταστροφή των κυττάρων, άρα να καθυστερήσει το γήρας και να αυξηθεί η διάρκεια της ζωής. (13)(14)
- Μείωση οξειδωτικού στρες. Έρευνες έχουν δείξει ότι μετά από 2 μήνες διαλειμματικής νηστείας μειώνονται οι δείκτες οξειδωτικού στρες και φλεγμονής και αυξάνεται το αντιοξειδωτικό ουρικό οξύ. (15)
- Πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία. Προστατεύει από την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακής νόσου, νευρολογικών προβλημάτων και καρκίνου. (11)(16)
Αν σε ενδιαφέρει η υγεία σου και θέλεις να την προφυλάξεις, ίσως πρέπει να σκεφτείς το ενδεχόμενο να υιοθετήσεις ένα πρότυπο διαλειμματικής δίαιτας. Πρόσεξε, όμως, να είναι καλά σχεδιασμένη ώστε να επωφεληθείς στο έπακρον από αυτήν και να ελαχιστοποιήσεις τους κινδύνους που κρύβει!
Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τα οφέλη της δίαιτας, τότε ίσως σου φανούν ενδιαφέροντα τα παρακάτω:
Λίγοι γνωρίζουν ότι ...
Η διαλειμματική δίαιτα επηρεάζει θετικά το εντερικό σου μικροβίωμα!
Μάλιστα, τα ευρήματα δείχνουν ότι διαφορετικά σχήματα νηστείας, όπως η εναλλασσόμενη νηστεία, τα προγραμμάτων νηστείας που ρυθμίζουν τις θερμίδες και το χρόνο και η νηστεία του Ραμαζανιού θα μπορούσαν να προάγουν την υγεία ίσως μέσω της τροποποίησης του μικροβιώματος του εντέρου.
Εδώ σου έχω τις σχετικές έρευνες :
Pubmed : The impact of intermittent fasting on gut microbiota
Pubmed : Impact of Intermittent Fasting on the Gut Microbiota
Είναι για όλους η δίαλειμματική δίαιτα;
Δυστυχώς, η διαλειμματική δίαιτα δεν κάνει για όλους!
Λόγω της ιδιαιτερότητάς της, καλό είναι να αποφεύγεται σε κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις ανθρώπων. Σε κάποιους ασθενείς, που επιβάλλεται να τρώνε συγκεκριμένες ώρες λόγω φαρμακευτικής αγωγής, ή που δεν επιτρέπεται να μένουν νηστικοί για πολλές ώρες, η διαλειμματική όχι απλά δε συστήνεται, απαγορεύεται!
Επιπλέον, κάποιες ψυχιατρικές καταστάσεις μπορεί να επιδεινωθούν από την υιοθέτηση ακραίων διαιτών.
Ορισμένες από αυτές τις καταστάσεις είναι: (10)
- Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 (πρέπει να υπάρχουν πολλά, μικρά και συχνά γεύματα. Υπάρχει κίνδυνος σοβαρών υπογλυκαιμιών τις ώρες νηστείας.)
- Οι διατροφικές διαταραχές (π.χ. ψυχογενής ανορεξία ή βουλιμία. Γιγαντώνονται οι σκέψεις και οι ενοχές γύρω από το φαγητό)
- Παιδιά που βρίσκονται σε ενεργό στάδιο ανάπτυξης (είναι απαραίτητα όλα τα θρεπτικά συστατικά και δε μπορούμε να ρισκάρουμε τη δημιουργία ελλείψεων)
- Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός (χρειάζονται πολλά θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία για την υγεία του παιδιού)
Τροφή για σκέψη…
Κλείνοντας, θα ήθελα να συνοψίσω τις σκέψεις μου γύρω από τη διαλειμματική δίαιτα, για να είμαι σίγουρη ότι αυτό που θα επιλέξεις τελικά θα το έχεις σκεφτεί και από την καλή και από την ανάποδη.
Είναι μια διαφορετική από τις συνηθισμένες δίαιτες, που μας ιντριγκάρει να τη δοκιμάσουμε! Να δούμε αν είμαστε ικανοί να χαλιναγωγήσουμε τον εαυτό μας και να υπερνικήσουμε τις «αδυναμίες» μας.
Και πράγματι μπορούμε! Τα καταφέρνουμε!
Όμως, με προβληματίζει το γεγονός ότι ο καθένας μπορεί να βρει στο διαδίκτυο μια διαλειμματική δίαιτα και να την ακολουθήσει. Αυτή η δίαιτα μπορεί να μην είναι καλά σχεδιασμένη και να μην ταιριάζει σε όλους.
Μία «έτοιμη» διαλειμματική δίαιτα μπορεί να αποβεί κακή για την υγεία σου, αν δε συνοδεύεται από τις συμβουλές ενός διατροφολόγου. Χωρίς αυτές, η διατροφική εκπαίδευση που προσφέρει είναι φτωχή, αφού δεν απαγορεύει τα υπερφαγικά επεισόδια τις ώρες μη νηστείας, δεν αποκλείει την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων και καθιστά αναγκαστική την καταμέτρηση θερμίδων. Αλλιώς, πως θα ξέρεις ότι έφαγες 500 θερμίδες τις μέρες της νηστείας στο μοτίβο 5:2;
Από την άλλη, τα οφέλη της είναι αληθινά και μη εξαιρεταία! Για να παραμείνουμε υγιείς δεν αρκεί να χάσουμε μερικά κιλά…πρέπει να φροντίσουμε όλες τις παραμέτρους της υγείας μας και φαίνεται πως η διαλειμματική δίαιτα μπορεί να βοηθήσει σε αρκετές από αυτές.
Χρειάζονται κάποιες επιπλέον μελέτες σε ανθρώπους για να κατοχυρωθούν πλήρως αυτά τα οφέλη, μα οι μελέτες σε πειραματόζωα και όσες έχουν ήδη γίνει σε ανθρώπους, είναι πολλά υποσχόμενες!
Τέλος, πάντα να θυμάστε ότι
«Η ιδανική δίαιτα, είναι αυτή που μπορείς να κάνεις για όλη σου τη ζωή!».
Για να διατηρήσεις την απώλεια κιλών που με τόσο κόπο κατάφερες να πετύχεις ή για να είσαι σίγουρος/η ότι κάνεις το καλύτερο δυνατό για την υγεία σου, θα πρέπει οποιαδήποτε δίαιτα επιλέξεις να κάνεις, να γίνει τρόπος ζωής σου!
Βρες αυτό που σου ταιριάζει και κάνε το κτήμα σου! Είτε επιλέξεις τη διαλειμματική δίαιτα, είτε κάποια άλλη, φρόντισε να είναι πλήρης, ολοκληρωμένη και να μπορείς να την ακολουθείς χωρίς πίεση.
Και φυσικά μην ξεχνάς τη φυσική δραστηριότητα! Μία καλή διατροφή δεν είναι τίποτα χωρίς την απαραίτητη σωματική άσκηση!
Κοντού Παρασκευή
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
– Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
– Με πολυετή εμπειρία στα συμπληρώματα διατροφής και στην αντιμετώπιση δύσκολων διατροφικών θεμάτων

Βιβλιογραφία
- reference.org : Intermittent Fasting
- healthline.com : Pros and Cons of 5 Intermittent Fasting Methods
- everydayhealth.com : The 7 Types of Intermittent Fasting
- joinzoe.com : What can you eat or drink when intermittent fasting
- nih.gov : Calorie restriction and fasting diets: What do we know?
- mayoclinic.org : Nutrition and healthy eating
- pubmed : Fasting – the ultimate diet?
- veritascollaborative.com : Is Fasting Bad For You?
- hopkinsmedicine.org : Intermittent Fasting: What is it, and how does it work?
- nejm.org : Effects of Intermittent Fasting on Health, Aging, and Disease
- nsidetracker.com : How Intermittent Fasting Impacts Longevity
- genengnews.com : Intermittent Fasting Extends Healthspan through Circadian Autophagy
- pubmed : Alternate day calorie restriction
- pubmed : Impact of intermittent fasting on health and disease processes
Προτεινόμενα Άρθρα

Δίαιτα 2 κιλά την εβδομάδα
Και ποιος δεν έχει βρεθεί να αναρωτιέται; Όλοι μας σε κάποιο στάδιο της ζωής μας έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με τα παραπανίσια κιλά, έναν εχθρό πολλές φορές δύσκολο και επίμονο.

Δίαιτες Express: μύθος ή αλήθεια;
Η ανάγκη των τελευταίων ετών για γρήγορη και εύκολη απώλεια σωματικού βάρους έχει οδηγήσει ένα ποσοστό του πληθυσμού να αναζητεί εύκολες λύσεις ...

Διατροφή για Χάσιμο Λίπους: 4 Μύθοι και Αλήθειες
Ποιος από εμάς δεν έχει προσπαθήσει να αδυνατίσει; ή έστω, ποιος δεν έχει κάποιον φίλο ή γνωστό που το προσπαθεί; Η αλήθεια είναι πως το χάσιμο λίπους ...