Η διαλειμματική δίαιτα (ή νηστεία) είναι μία δίαιτα που επιλέγουν να ακολουθήσουν πολλές γυναίκες στη σύγχρονη εποχή, για να καταφέρουν να χάσουν τα περιττά κιλά ή για άλλους λόγους. Πράγματι, στην πράξη φαίνεται πως αργά ή γρήγορα η διαλειμματική δίαιτα για γυναίκες φέρνει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, αφήνοντας πίσω ένα αίσθημα ικανοποίησης.
Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για το τι είναι η διαλειμματική νηστεία, ποιοι είναι οι τύποι της και πολλές λεπτομέρειες για την εφαρμογή της εδώ (ΑΡΘΡΟ «ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗ ΝΗΣΤΕΙΑ ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ»)
Είναι, όμως, η διαλειμματική δίαιτα για γυναίκες τόσο αθώα όσο δείχνει;
Αν ανήκεις στις γυναίκες που σκέφτονται να ξεκινήσουν, ή έχουν ήδη ξεκινήσει αυτού του είδους τη διατροφή, τότε βρήκες το κατάλληλο άρθρο.
Εδώ θα μάθεις όλα τα θετικά και τα αρνητικά της διαλειμματικής νηστείας, θα ενημερωθείς για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει για σένα, αλλά και τα θετικά που μπορείς να αποκομίσεις από αυτήν.
Στο τέλος θα είσαι σε θέση να ζυγίσεις όλα τα δεδομένα και να αποφασίσεις μόνη σου αν αυτή η δίαιτα κάνει για σένα και για τη διασφάλιση της υγείας σου.
Γιατί επηρεάζει διαφορετικά η διαλειμματική δίαιτα τις γυναίκες;
Ο γυναικείος οργανισμός διαφέρει σημαντικά από τον ανδρικό. Έτσι και μία διατροφική παρέμβαση οδηγεί σε διαφορετικά αποτελέσματα στα δύο φύλα.
Η έμμηνος ρύση, η παραγωγή ορμονών, οι εναλλαγές διάθεσης, η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός είναι τα βασικότερα σημεία διαφοροποίησης των γυναικών από τους άνδρες, και είναι αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο να διαταραχθούν από τη διαλειμματική δίαιτα. (9)

Τι θετικό έχει η διαλειμματική δίαιτα για γυναίκες;
Ας δούμε πρώτα τα καλά σημεία της διαλειμματικής δίαιτας!
- Μειώνει το βάρος
Ένας από τους πιο συχνούς λόγους για τους οποίους επιλέγεται, είναι η αποτελεσματικότητά της στην απώλεια βάρους και λίπους και στη βελτίωση του μεταβολισμού. Φαίνεται πως όταν το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση νηστείας ενεργοποιείται η καύση του λίπους. Δεν υπάρχει τροφή, άρα δεν υπάρχει κάποια άμεσα διαθέσιμη πηγή ενέργειας και έτσι ο οργανισμός αντλεί ενέργεια από τις λιποαποθήκες.
Βέβαια, έρευνες έχουν δείξει πως την ίδια δουλειά μπορούν να κάνουν και οι κλασικές υποθερμιδικές δίαιτες. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως έχει τα ίδια αποτελέσματα με τις άλλες δίαιτες απώλειας βάρους, όσο αφορά τη μείωση του λίπους. (1)(2)
Η τελική επιλογή είναι δική σου!
- Βελτιώνει κάποιους δείκτες υγείας
Η διαλειμματική δίαιτα έχει φανεί ευεργετική για τη βελτίωση κάποιων καταστάσεων υγείας πέρα από την απώλεια κιλών. Για παράδειγμα, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2, μειώνει την αρτηριακή πίεση, την ινσουλίνη και την αντίσταση σε αυτήν.
Επιπλέον, φαίνεται πως έχει καρδιοπροστατευτική δράση, αφού μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της LDL «κακής» χοληστερόλης, της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.
Κάποιες έρευνες υποστηρίζουν πως η διαλειμματική δίαιτα για γυναίκες μπορεί να βελτιώσει την εξέλιξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας και να αυξήσει την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Τα ευρήματα δεν είναι αρκετά για να επιβεβαιωθούν στο 100% όλα τα παραπάνω και απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες και με μεγαλύτερη διάρκεια, όμως οι υπάρχουσες έρευνες δίνουν μία γερή βάση. (3)(4)(5)
- Προσφέρει μακροζωΐα
Η διαλειμματική δίαιτα συμβάλλει στη βελτίωση της κυτταρικής υγείας, καθώς κατά τη διάρκεια της νηστείας πραγματοποιείται η κυτταρική επιδιόρθωση. Καλύτερα και πιο υγιή κύτταρα, σημαίνει μακρύτερη και ποιοτικότερη ζωή.
Άρα η διαλειμματική δίαιτα χαρίζει μακροζωία;;; Ακριβώς αυτό βρήκαν κάποιες έρευνες, που όμως εφαρμόστηκαν πάνω σε πειραματόζωα (ποντικούς)! (6)
Μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες έρευνες και στους ανθρώπους, ώστε να αποδειχθεί ότι προσφέρει μακροζωία και στο είδος μας, να ξέρεις ότι τουλάχιστον με τη διαλειμματική δίαιτα θα έχεις καλύτερα και πιο υγιή κύτταρα!
- Ίσως βοηθήσει στην εμμηνόπαυση
Η εμμηνόπαυση έχει διαφορετική επίδραση σε κάθε άνθρωπο, με αποτέλεσμα η διαλειμματική δίαιτα για γυναίκες να είναι ευεργετική σε μερικές περιπτώσεις, ενώ σε κάποιες άλλες όχι και τόσο.
Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι τα καρδιομεταβολικά οφέλη της δίαιτας βοηθούν τις παχύσαρκες γυναίκες στην εμμηνόπαυση, ενώ φαίνεται πως η παχυσαρκία σχετίζεται με το ρόλο των οιστρογόνων.
Κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση, οι ορμόνες του γυναικείου φύλου μειώνονται, αυξάνεται η αντίσταση στην ινσουλίνη και επιβραδύνεται ο μεταβολισμός. Κάποιες γυναίκες μπορούν να βοηθηθούν μέσω της διαλειμματικής δίαιτας, αλλά κάποιες άλλες μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητες στο υπερβολικό στρες που προκαλεί η ίδια η εμμηνόπαυση. (9)(12)(13)
Η Συμβουλή της διατροφολόγου σου
Η εμμηνόπαυση είναι μία πολύ απαιτητική περίοδος στη ζωή της γυναίκας. Για την ομαλή μετάβαση από την αναπαραγωγική ηλικία στην εμμηνόπαυση, σου έχω ένα από τα καλύτερα συμπληρώματα της αγοράς! Για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της εμμηνόπαυσης δοκίμασε το Women’s Transtitions της Natural Vitamins, που θα σε βοηθήσει:
- να ανακτήσεις τη χαμένη σου αντοχή και ενέργεια
- να περιορίσεις τις αλλαγές της διάθεσής σου
- να διαχειριστείς καλύτερα το βάρος σου
- να κοιμάσαι καλύτερα
- να αυξήσεις τη libido σου
Θα χρειαστείς 2 κάψουλες την ημέρα μαζί με τα γεύματα, για όσο καιρό διαρκεί η μεταβατική περίοδος προς το νέο κεφάλαιο της ζωής σου.
Ποια είναι τα αρνητικά της διαλειμματικής δίαιτας για γυναίκες;
Και τώρα θα σου πω τι κακό μπορεί να κάνει η αυστηρή διαλειμματική δίαιτα για γυναίκες!
Όπως είπαμε, το γυναικείο σώμα διαφέρει από το ανδρικό, ιδίως σε ό,τι αφορά την παραγωγή ορμονών.
- Αυξάνει το στρες
Αν βρίσκεσαι σε αναπαραγωγική ηλικία οφείλεις να φροντίζεις να παρέχεις στο σώμα σου όλα τα εφόδια που χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά. Μείωσε όσο μπορείς τις πηγές του στρες και φάε ολοκληρωμένα γεύματα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
Θα μου πεις, που κολλάει το στρες;;; Οι δίαιτες με περιορισμό θερμίδων και οι περίοδοι νηστείας αποτελούν ένα στρεσογόνο παράγοντα για τον οργανισμό σου. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι αν στο ήδη υπάρχον στρες που βιώνεις καθημερινά (λόγω δουλειάς και άλλων υποχρεώσεων) προσθέσεις και μια αυστηρή διαλειμματική νηστεία, τότε το σώμα σου θα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης! (9)
- Επηρεάζει τη γονιμότητα, τις ορμόνες και την υγεία των οστών
Ναι, καλά διάβασες! Η διαλειμματική δίαιτα μειώνει την παραγωγή κάποιων ορμονών, όπως η δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA), η ωχρινοτρόπος (LH) και η θυρεοειδική (FSH). Η DHEA είναι ένα ανδρογόνο με πολύ χαμηλή δραστικότητα, που είναι απαραίτητο για την παραγωγή οιστρογόνων στις γυναίκες. (10)
Αν, λοιπόν, μειωθεί η DHEA, τότε μειώνονται τα οιστρογόνα, δημιουργούνται προβλήματα στον εμμηνορυσιακό κύκλο και μειώνεται η libido. (8)(10) Μπορεί να διακοπεί πλήρως η έμμηνος ρύση και να επηρεαστεί η γονιμότητα των γυναικών. (9)(10)
Από μαρτυρίες γυναικών, έχουν παρατηρηθεί ανωμαλίες στον κύκλο τους λόγω της μείωσης των παραπάνω ορμονών, οι οποίες δε μπορούν να επικοινωνήσουν με τις ωοθήκες και προκαλούν υπογονιμότητα και οστεοπόρωση. (10)
- Αυξάνει την κορτιζόλη
Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη του στρες και μία διαλειμματική δίαιτα προκαλεί την αύξησή της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απορρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, την αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη, την απώλεια μυϊκής μάζας, τη διαταραχή του θυρεοειδούς αδένα, το αίσθημα της κόπωσης και την αποθήκευση λίπους. (11)
- Επηρεάζει την ψυχική και τη σωματική υγεία
Μια γυναίκα που ακολουθει διαλειμματική νηστεία είναι «αναγκασμένη» να τρώει τις ώρες που υπαγορεύει το πρόγραμμα και να νηστεύει τις υπόλοιπες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αγνοήσει πλήρως τα βιολογικά σήματα της πείνας που στέλνει το σώμα και να φάει κάποια συγκεκριμένη στιγμή. (9)(11) Η τακτική αυτή:
- διαταράσσει τους κιρκάδιους ρυθμούς του σώματος, δηλαδή το βιολογικό ρολόι που μας λέει πότε να φάμε, να κοιμηθούμε κλπ
- επιβαρύνει τη σωματική και την ψυχική υγεία
- αυξάνει το αίσθημα της πείνας και της λιγούρας
- προκαλεί έντονες εναλλαγές διάθεσης
- μειώνει τη συγκέντρωση
- εξαντλεί την ενέργεια του οργανισμού
- προκαλεί πονοκεφάλους και δυσοσμία στην αναπνοή, ιδιαίτερα τις ώρες τις νηστείας
Ωστόσο, αφού το σώμα προσαρμοστεί στο νέο πρόγραμμα διατροφής, τότε τα συμπτώματα αυτά δε θα είναι τόσο έντονα. Δείξε υπομονή για περίπου μία εβδομάδα και μετά θα νιώθεις πολύ καλύτερα.
- Ενισχύει τις διατροφικές διαταραχές
Ο αυστηρός προγραμματισμός των γευμάτων, η μέτρηση των θερμίδων που πρέπει να καταναλωθούν, η εξαναγκασμένη πείνα και τα υπερφαγικά επεισόδια είναι χαρακτηριστικά που εντοπίζονται τόσο στη διαλειμματική δίαιτα για γυναίκες όσο και στις διατροφικές διαταραχές, όπως η ψυχογενής ανορεξία ή η βουλιμία.

Το είχες σκεφτεί ποτέ;
Κι όμως, αν το επεξεργαστείς λίγο ακόμα, θα δεις ότι τα χαρακτηριστικά αυτά ταιράζουν πολύ και στα δύο! Γυναίκες και κορίτσια που πολεμάνε με τέτοιους εχθρούς ή έχουν ήδη βγει νικήτριες από όμοιες καταστάσεις, γνωρίζουν πολύ καλά τι λέω.
Η τόση σκέψη γύρω από το φαγητό, ο συνεχής προγραμματισμός και η διαταραγμένη γενικά διατροφή, το μόνο που κάνει είναι να γιγαντώνει το πρόβλημα αντί να το λύνει. Δημιουργούνται εμμονές και ενοχές αν κάτι δεν πάει καλά στη νηστεία, ενώ ο αυτοπεριορισμός μόνο κακό μπορεί να κάνει στις γυναίκες με ιστορικό τρέχουσας ή προηγούμενης διατροφικής διαταραχής.
Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να το σκεφτείς καλά πριν ξεκινήσεις τη διαλειμματική δίαιτα, αν συντρέχει κάποιος από τους παραπάνω κινδύνους. (9)(11)
Τι να προσέξω αν θέλω να ξεκινήσω τη διαλειμματική δίαιτα για γυναίκες;
Αν διάβασες τα παραπάνω θετικά και αρνητικά της δίαιτας και η ζυγαριά σου γέρνει προς τα θετικά, τότε πριν ξεκινήσεις διάβασε προσεκτικά τις συμβουλές που θα σου δώσω!
- Να κοιμάσαι καλά! Ο καλός ύπνος είναι εξαιρετικά απαραίτητος για την ισορροπημένη παραγωγή ορμονών, για την επιδιόρθωση των κυτταρικών βλαβών που γίνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας και για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού.Προσπάθησε να κρατήσεις σταθερό το ρυθμό του ύπνου σου για καλύτερη υγεία.
- Να τρως καλά και με συνέπεια τις περιόδους μη νηστείας! Εκμεταλλεύσου σωστά τις ώρες που μπορείς να φας, μην παραλείπεις τα γεύματά σου και φρόντισε να είναι γεμάτα υγιεινές τροφές, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία. 3 γεύματα τη μέρα είναι ένας καλός διαχωρισμός.
- Ξεκίνα με μικρά βήματα! Τα μεταβολικά οφέλη της νηστείας εμφανίζονται στις 12-14 ώρες νηστείας. Επομένως, δε χρειάζεται να φτάσεις στα άκρα κάνοντας 16 ή 18 ώρες νηστείας για να χάσεις βάρος.Ξεκίνα με λίγες ώρες νηστείας (π.χ απο τη στιγμή που θα κοιμηθείς μέχρι να ξυπνήσεις) και αύξησε 1 ώρα νηστείας τη φορά, μέχρι να φτάσεις στο σημείο που αντέχεις, χωρίς να πιέζεσαι ιδιαίτερα.
- Άκου το σώμα σου! Έχει να σου πει πολλά! Όπως για το πότε πεινάει και πότε όχι. Άκουσέ το και μην προσπαθείς να το αγνοήσεις. Αν πεινάς πολύ τις ώρες που θα έπρεπε να νηστεύεις, ίσως δεν έχεις επιλέξει το σωστό τύπο διαλειμματικής νηστείας, ή ίσως η διαλειμματική νηστεία δεν είναι για σένα!
- Προσάρμοσε τη δίαιτα στο σώμα σου, όχι το σώμα σου στη δίαιτα! Οι τύποι της διαλειμματικής νηστείας είναι πολλοί και υπαγορεύουν πολλά. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθείς τυφλά τους κανόνες της, ειδικά άμα είσαι γυναίκα!
Κάνε μία παραλλαγή της δίαιτας που θα επιλέξεις να ακολουθήσεις, για να είσαι σίγουρη ότι δε θα κινδυνεύσει η υγεία σου. Για παράδειγμα, μείωσε τα διαστήματα αφαγίας σε λιγότερες φορές το μήνα από αυτό που “λέει” η δίαιτα, αν βλέπεις το σώμα σου να στρεσάρεται υπερβολικά.
Λίγοι γνωρίζουν ότι ...
Η διαλειμματική δίαιτα επηρεάζει θετικά το εντερικό σου μικροβίωμα!
Μάλιστα, τα ευρήματα δείχνουν ότι διαφορετικά σχήματα νηστείας, όπως η εναλλασσόμενη νηστεία, τα προγραμμάτων νηστείας που ρυθμίζουν τις θερμίδες και το χρόνο και η νηστεία του Ραμαζανιού θα μπορούσαν να προάγουν την υγεία ίσως μέσω της τροποποίησης του μικροβιώματος του εντέρου.
Εδώ σου έχω τις σχετικές έρευνες :
Pubmed : The impact of intermittent fasting on gut microbiota
Pubmed : Impact of Intermittent Fasting on the Gut Microbiota
Πότε να ΜΗΝ ακολουθήσω τη διαλειμματική δίαιτα;
Κράτησα για το τέλος μία σύνοψη των περιπτώσεων όπου, αν ανήκεις, θα σε συμβούλευα να αποφύγεις τη διαλειμματική δίαιτα, κυρίως γιατί έτσι θα επιβάρυνες πολύ την υγεία σου.
ΜΗΝ ξεκινήσεις τη δίαιτα αν:
- Έχεις ακανόνιστο κύκλο ή έχει διακοπεί πλήρως η έμμηνος ρύση
- Έχεις πρόβλημα με το θυρεοειδή σου
- Έχεις ιστορικό τρέχουσας ή προηγούμενης διατροφικής διαταραχής
- Έχεις πολύ άγχος και στρες
- Έχεις Διαβήτη τύπου 1
- Δεν κοιμάσαι καλά και αρκετά
- Είσαι λιποβαρής
- Είσαι έγκυος, θηλάζεις ή προσπαθείς να συλλάβεις
Συνοψίζοντας
Ως διατροφολόγος και ως γυναίκα έχω να σου πω ότι η διαλειμματική δίαιτα δεν είναι από τις πρώτες μου επιλογές για απώλεια βάρους. Αν ο στόχος σου είναι μόνο η απώλεια βάρους, σκέψου μήπως η διαλειμματική δίαιτα δεν είναι ο μοναδικός δρόμος.
Είναι όμως μια καλή επιλογή αν θέλεις να βελτιώσεις κάποιες σημαντικές πτυχές της υγείας σου, όπως το αρρύθμιστο ζάχαρο και τα αυξημένα λιπίδια στο αίμα. Επιπλέον, μέσω της διαλειμματικής δίαιτας μπορείς να επωφεληθείς από την επιδιόρθωση των κυττάρων και την προστασία της καρδιάς.
Βρες τη διαλειμματική δίαιτα που σου ταιριάζει, προσάρμοσέ τη στο σώμα σου και κάνε την τρόπο ζωής σου! Απόφυγε τις ακραιότητες για να γλιτώσεις από τις αρνητικές επιπτώσεις της δίαιτας και θα έχεις ένα φανταστικό αποτέλεσμα!
Τέλος, μην ξεχνάς ότι μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με επαρκή, ιδανικά καθημερινή άσκηση είναι αυτό που χρειάζεται πραγματικά το σώμα σου για να παραμείνει υγιές!
Κοντού Παρασκευή
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
– Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
– Με πολυετή εμπειρία στα συμπληρώματα διατροφής και στην αντιμετώπιση δύσκολων διατροφικών θεμάτων

Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία
- Pubmed : The Effects of Isocaloric Intermittent Fasting
- Pubmed : Effects of Intermittent Fasting in Human
- Pubmed : Intermittent Fasting in Cardiovascular Disorders
- Pubmed : Periodic and Intermittent Fasting in Diabetes and Cardiovascular Disease
- Pubmed :Intermittent Fasting and the Possible Benefits
- Pubmed : Impact of intermittent fasting on health and disease processes
- athenslab.gr : Δεϋδροεπιανδροστερόνη Θειική
- Pubmed : Effect of Intermittent Fasting on Reproductive Hormone Levels in Females and Males
- livescience.com : intermittent fasting for women
- medicalnewstoday.com : intermittent fasting affect female hormones
- businessinsider.com : intermittent fasting
- Pubmed : Cardiometabolic Benefits of Intermittent Fasting
- doi.org : Obesity in menopause
Προτεινόμενα Άρθρα

Δίαιτα αποτοξίνωσης: Να την ακολουθήσω τελικά;
Είμαι σίγουρη ότι η φράση «δίαιτα αποτοξίνωσης» υπάρχει στις πρόσφατες αναζητήσεις εκατοντάδων ανθρώπων στο διαδίκτυο, και μάλιστα έχουν γίνει μετά από γιορτές ...

Διαλειμματική Δίαιτα για απώλεια βάρους: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις, πριν την ξεκινήσεις!
Η διαλειμματική δίαιτα, ή αλλιώς διαλειμματική νηστεία, εμφανίστηκε πριν από περίπου 100 χρόνια. Ξεκίνησε να εφαρμόζεται σε μελέτες με πειραματόζωα, έχοντας ...

Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα για πολλά κιλά;
Μία ερώτηση που όλους μας έχει βασανίσει κάποια στιγμή στη ζωή μας. Και αν όχι εμάς τους ίδιους, σίγουρα έχουμε ανθρώπους στον περίγυρό μας που ταλαιπωρούνται με το παραπανίσιο βάρος και ...